Rostad tomatsoppa

Rostad tomatsoppa

En värmande god tomatsoppa inför höst och vinter. Vem kan tacka nej till lite toast. Servera i mindre portioner för en förrätt eller ät som middag.

middagförrättsoppa

Ingredienser

Vanligt
  • Soppa

    • 6msk

      Olivolja

    • 4st

      Stora kvisttomater

    • 1st

      Stor lök eller 2st små

    • 3st

      Spetspaprika

    • 1st

      Vitlöksbulb (flera ihopsatta vitlöksklyftor)

    • 6st

      Kvistar färsk rosmarin

    • 250g

      Baby plommontomater

    • 1msk

      Champagne eller vitvins-vinäger

    • 400ml

      Grönsaksbuljong/fond

    • 2.5dl

      Grädde

    • 1st

      Kruka färsk basilika

  • Toast

    • 8st

      Brödskivor, gärna nå lantbröd eller levain

    • 300g

      Riven västerbottenost

    • Smör

Snabbfakta:Ugn 200°C

Steg

  • 1

    Ta fram en ugnsplåt och häll på olivolja, spara lite olja till vitlöken i steg 4 men all olivolja är lite höfta efter känsla.

  • 2

    Skär upp kvisttomaterna i 4st stora bitar, gör samma med löken. Sen halvera spetspaprikan på längden. Lägg allting på en plåten tillsammans med babyplommon tomater

  • 3

    Avsluta med att lägga på dina rosmarinskvistar och blanda runt allt. Toppa med salt och peppar

  • 4

    Skär av toppen på din vitlöksbulb så att du ser toppen på vitlöksklyftorna utan skal och lägg i en bit folie. Häll på lite olivolja och toppa med salt och stäng sen igen ditt lilla foliepacket med vitlök och lägg på plåten med grönsakerna

  • 5

    Rosta dina grönsaker i ugnen på 200°C i ca 40min-1h

  • 6

    Ta ut dina grönsaker ur ugnen och häll ned dom i en mixer eller en gryta som tål stavmixer.

  • 7

    Mixa ihop dina rostade grönsaker till en fin och jämt soppbas utan större klumpar.

  • 8

    Tillsätt blad med basilika efter tycke och smak. Dvs. ha i några stycken, mixa, smacka av.

  • 9

    Tillsätt grönsaksbuljong till din soppbas

  • 10

    Smaka av med vinäger, salt och peppar. Vinägern hjälper till att lätta upp sötman från tomaterna. gillar du den sötare så kan du tillsätta lite socker eller honung.

  • 11

    Om du har använt mixer så häll ned blandningen i en gryta för att värma upp soppan.

  • 12

    Tillsätt grädden efter smak och smaka av en sista gång innan servering

  • 13

    Toast steg 1: smöra dina brödskivor på utsidan av varje brödskiva

  • 14

    Toast steg 2: Lägg ned 1 brödskiva i stekpannan med smörsidan nedåt mot pannan, toppa med lite västerbottenost och lägg sen på en brödskiva med smörsidan uppåt. Stek sen brödet på medelvärme till det är gyllenbrunt på båda sidor och till osten har smällt. Upprepa med alla brödskivor, vi brukar steka 2 toast åt gången i en större stekpanna.

  • 15

    Toast steg 3: När toasten är klar så halvera toasten på diagonalen så att den är lättare att doppa i soppskålen.

  • 16

    Toppa soppan i varje skål med lite olivolja, några basilikablad och njut av höstig och värmande tomatsoppa

Tips
  • Om du ska servera den som förrätt och vill slippa stå och göra toast. Köp en baguette, skär upp i bitar, lägg på en plåt, toppa med västerbottenost och kör i ugnen till osten har smält. Perfekt att doppa i soppan.

  • Vill du ha lite mer umf i soppan så toppa med lite chiliflakes

Liknande

Hummersoppa

Hummersoppa

Perfekt som förrätt, varför inte på nyår? Extra gott att även servera tillsammans med en baguette