Hummersoppa

Hummersoppa

Perfekt som förrätt, varför inte på nyår?
Extra gott att även servera tillsammans med en baguette så att du kan suga upp all den goda soppan med brödet! Vi köper fryst hummer och tinar den i kylen över natten. Det går även alldeles utmärkt att göra hummer fonden kvällen innan och avsluta soppan med grädde dagen efter.

Skaldjursoppa

Ingredienser

Vanligt
  • 1

    Hummer (Tinad om fryst)

  • 150g

    Räkor

  • 150g

    Rotselleri

  • 1

    Morötter

  • 1

    Fänkål

  • 1

    Gullök

  • 40cl

    Vitt vin

  • 4cl

    Cognac

  • 2tbsp

    Tomatpure

  • 3dl

    Grädde

  • 20g

    Gräslök

  • 3

    Vitlöksklyftor

  • 1

    Citron (juice)

  • 10

    Vitpepparkorn

  • Salt

  • Peppar

  • Cayennepeppar

Steg

  • 1

    Ta ut köttet från hummern men spara allt skal till att göra fonden. Ta även ut det mjuka ur huvudet, det kan göra buljongen bitter. Vi vill bara ha skal, ben, ögon, spröt.
    Ställ sen in köttet i kylen, det sparar vi till uppläggning sen.

  • 2

    Skala räkorna och gör samma som med hummern dvs. ställ räkorna i kylen och spara skalen till fonden.

  • 3

    Skär upp rotselleri, fänkål, morötter och lök i stora bitar.

  • 4

    Tillsätt hummer skalen till en gryta och stek på medel värme

  • 5

    Häll på Cognac över hummern och flambera

  • 6

    Nu tillsätter vi alla goa grönsaker till grytan: rotselleri, morötter, fänkål, lök och vitlök.

  • 7

    Häll i tomatpure i grytan, det är bra att steka tomatpuren lite för att få en goare smak, men det ska inte bli bränd.

  • 8

    Tillsätt räkskalen till grytan.

  • 9

    Häll över vinet och rör om, får vi upp ev. gott som fastnat i botten av grytan.

  • 10

    Toppa upp grytan med vatten tills det täcker alla grönsaker.

  • 11

    Tillsätt vitpepparkorn

  • 12

    Dags att puttra fond! Låt den koka upp på medel värme och sänk sen så det bara bubblar lite lätt och låt sjuda i 2h.

  • 13

    Sila bort alla grönsaker med en finmaskig sil, häll inte ut den goa fonden. Vi vill bara få bort grönsaker, skal och eventuella små bitar så vi bara har kvar en fin buljong. Häll tillbaka fonden/buljongen i grytan.

  • 14

    Sätt tillbaka grytan på värmen och koka ned fonden till hälften.

  • 15

    Smaka av och se om du vill koncentrera den lite till.

  • 16

    När du är nöjd med smaken på buljongen så ställer du antingen in den i kylen till morgondagen eller fortsätter med att göra klart soppan.

  • 17

    Dags att fixa klart soppan. Häll på grädde i fonden och smaka av med cayennepeppar, salt, peppar och citron. Gillar du lite spicy så ta lite extra cayennepeppar.

  • 18

    Skär hummer köttet i stora bitar och lägg upp lite räkor och hummer i mitten av varje tallrik.

  • 19

    Häll på soppan i varje tallrik och toppa med gräslök