Vitlöks Focaccia

Vitlöks Focaccia

Avnjut som den är eller ha som tillbehör till en smakrik soppa.
Svår att motstå! och enkel att göra även om det är många steg och kräver ingen knådning.

bröd

Ingredienser

Vanligt
  • 20g

    Färsk jäst eller 7g torr jäst

  • 480g

    Ljummet vatten

  • 570g

    00-mjöl

  • 1tbsp

    Olivolja (till degen)

  • 2tsp

    Salt

  • 8

    Vitlöksklyftor

  • Massa olivolja

  • 200g

    Smör

  • 20g

    Gräslök

  • 50g

    Parmesan eller pecorino

Steg

  • 1

    Confitera vitlöken: 8-10 vitlöksklyftor i liten form toppa med olivolja tills det täcker klyftorna. Ha övertäckt i ugnen på 200 grader i 1h.

    60:00
    Start
  • 2

    Deg tajm

  • 3

    Häll i vatten och olivolja i en stor bunke, vattnet borde vara 37 grader.

  • 4

    Tillsätt jästen och blanda försiktigt så jästen löser upp sig

  • 5

    Blanda salt och mjöl i ett stort mått och häll sen ned det i bunken

  • 6

    Blanda ihop allt till en kladdig smet och ta ned eventuell smet ifrån kanterna

  • 7

    Täck över i 30min och gör sen 4st deg vik/drag dvs. du blöter ena handen med lite vatten och lyfter upp en sida av degen och drar lite försiktigt medans du viker den sidan över degen. Rotera bunken och dra upp en ny sida. Detta aktiverar gluten i degen.

    30:00
    Start
  • 8

    Upprepa detta tills du har dragit i degen 4ggr, dvs jäs i 30min och gör 4 deg drag/vik.

    30:00
    Start
  • 9

    Efter sista viket så låter du degen jäsa i 40min

  • 10

    Gör 4st nya deg vik/drag som innan

  • 11

    Täck botten på en ugnsform med ordentligt med olivolja, focaccia älskar olja.

  • 12

    Häll försiktigt över degen i ugnsformen och ha på lite olivolja på toppen och täck sen över i 1h

    60:00
    Start
  • 13

    Kryddsmör: Tillsätt i en matberedare: Confiterad vitlök, gräslök och smör. Riv i osten och blitsa samman alltihop och ställ sen in det i kylen tills degen jäst färdigt.

  • 14

    När degen jäst färdigt så tar du ut ditt kryddsmör ur kylen och smälter det i en kastrull eller micron.

  • 15

    Ha lite olivolja på fingrarna och tryck försiktigt med spretiga fingrar ut degen i formen medans du trycker så att du får fina gropar i degen. Du ska absolut inte platta till degen elelr ta bort bubblor.

  • 16

    Häll över det smälta kryddsmöret över degen och hjälp sen till med en pensel att fördela smöret så att adet täcker hela focaccian.

  • 17

    Ringa lite olivolja över degen.

  • 18

    Stoppa in i ugnen på 200 grader i 25min eller tills den börjar bli lite brun.

    25:00
    Start
  • 19

    Ta ut och låt den svalna, sen njut !